GUBBELS, KLAAS


Klaas Gubbels is zonder twijfel een van de populairste beeldende kunstenaars in Nederland en behoeft bij velen van u waarschijnlijk nauwelijks meer introductie. In 1934 geboren in Rotterdam, maar al sinds 1952 in Arnhem woonachtig. Hij werkt afwisselend in zijn atelier in de bossen nabij Arnhem of in zijn atelier in de Franse Ardèche.

In zijn werk figureren veelal koffiekannen, stoelen, tafels, flessen en schaakborden. De hoekige vormen van het gekozen onderwerp en het specifieke soms weerbarstige kleurgebruik zijn duidelijk herkenbare elementen die steeds terugkeren.

Hij gebruikt zijn onderwerpen als middel; het gaat hem niet om de tafel of de koffiepot zelf, maar om de poëzie, humor, agressie of de saaiheid erachter. Hierbij laat hij zich niet zozeer leiden door de heersende esthetische opvattingen. Streven naar schoonheid in zijn werk vindt Gubbels 'onecht'; dit leidt de toeschouwer maar af van de waarheid. Zo ontstaan ware stillevens die zijn persoonlijke opvatting van de waarheid verbeelden.